På strækningerne mellem Fredericia og Kolding/Esbjerg samt Fredericia og Sønderborg/Flensborg er der i øjeblikket længere rejsetider og færre togafgange. Årsagen er en nedrevet køreledning mellem Lunderskov og Kolding, som har påvirket togdriften.
Banedanmark arbejder på at få rettet fejlen, og en foreløbig prognose viser, at det tidligst er muligt at køre alle tog igen fra klokken 18.00.
For Intercitytogene, der normalt kører mellem Østerport og Esbjerg, er ruten midlertidigt ændret, så togene kun kører mellem Østerport og Fredericia. Fra Fredericia er der videre forbindelser mod Kolding og Esbjerg.
Danske elkunder vil i dag opleve usædvanligt lave elpriser, når den rå elpris mellem kl. 12 og 14 falder til under 0 kroner. Ifølge Andel Energi skyldes prisfaldet en kombination af høj produktion af sol- og vindenergi.
– Vi er lige nu inde i en periode, hvor blandt andet vejrforholdene med både meget vind og meget sol er gunstige for elpriserne, der ligger ganske lavt, siger Josefine Walter, kommerciel direktør i Andel Energi, i en pressemeddelelse.
Elprisen i minus midt på dagen
Den laveste elpris ses mellem kl. 13 og 14, hvor prisen rammer minus 0,209 øre per kilowatt-time uden skatter, afgifter og tariffer. Det betyder dog ikke, at strømmen er gratis for forbrugerne, da slutprisen stadig inkluderer skatter og afgifter.
Samlet set vil en kilowatt-time koste forbrugerne omkring 1,57 kr., når alle omkostninger er inkluderet. Til sammenligning var årets hidtil dyreste time den 20. januar mellem kl. 18 og 19, hvor elprisen nåede 7,77 kr. per kilowatt-time.
Aftenens højeste elpris bliver mellem kl. 18 og 19, hvor den dog ligger væsentligt lavere end i januar – omkring 3,90 kr.per kilowatt-time, inklusive skatter og afgifter.
Set over hele døgnet vil den gennemsnitlige rå elpris ligge på cirka 65 øre per kilowatt-time. For forbrugerne betyder det en samlet pris på omkring 2,44 kr. per kilowatt-time, når alle skatter og afgifter er medregnet.
Sol og vind skubber elprisen i bund
Ifølge Andel Energi skyldes de lave priser primært en høj produktion af sol- og vindenergi. Når udbuddet af vedvarende energi stiger, falder elpriserne.
– Vi har også her i marts flere gange oplevet, at elpriserne har været lavere i dagtimerne end i nattetimerne, hvilket ellers er usædvanligt, forklarer Josefine Walter.
Normalt er elprisen lavest om natten, når efterspørgslen er lav. Men i takt med at vedvarende energi fylder mere i det danske energimix, kan elprisen også falde i dagtimerne, når sol og vind bidrager markant til produktionen.
Flere flytter elforbruget til de billige timer
Andel Energi oplever, at flere danskere aktivt tilpasser deres elforbrug for at spare penge.
– Danskerne har generelt vænnet sig til, at elpriserne svinger hen over døgnet. Og vi kan se, at mange Andel Energi-kunder er fleksible og flytter deres forbrug til de billige timer. Det er smart, for selvom elprisen nogle gange kan være meget høj, så er det typisk kun i få timer ad gangen, siger Josefine Walter.
Det er ikke første gang, at elprisen i Danmark bliver negativ, men det sker sjældent.
Udviklingstrupperne er blevet revideret, og der er kommet nye og spændende navne på både herre- og kvindesiden.
Nye og spændende navne har fundet vej til dette års udgave af udviklingstrupperne på både herre- og kvindesiden.
Udviklingstrupperne er resultatet af DanskHåndbold og Team Danmarks udviklingsstrategi, som siden 2018 har fokuseret på at identificere fremtidens A-landsholdsspillere ved at koncentrere udviklingsmidlerne til en begrænset gruppe spillere.
På kvindesiden er Clara Skyum og Julie Scaglione røget op i A-truppen, mens Alberte Ebler, Emma Ernst Gandrup og Clara Skøtt glider ud af udviklingstruppen.
I stedet er Cecilie Bjerre, Nanna Hinnerfeldt, Karen Klokker og Boline Laursen nu blevet tildelt en fast plads i udviklingstruppen.
– Tak til de spillere, som nu, af den ene eller anden årsag, ikke længere er en del af udviklingstruppen. Det har været en fornøjelse at arbejde med dem. Nu kigger vi ind i et nyt kuld af spændende spillere, som vi ser frem til at hjælpe videre i karrieren, siger Lars Jørgensen.
– Vi har valgt at tage stregspillerne Karen Klokker, Nanna Hinnerfeldt og Boline Laursen med denne gang. De er tre enormt spændende spillere, der allerede kan meget, men som vi ser et stort udviklingspotentiale i. Det er spillere, som kan bidrage i begge ender af banen på en position, som kræver store ressourcer at spille på, og som vi derfor skal være godt dækket ind på.
– Derudover er venstrebacken Cecilie Bjerre også med i truppen. Hun har et interessant skudpotentiale og kan lukke et forsvar op langt udefra. Hun er en sjælden type i Danmark med en meget tydelig spidskompetence, som vi glæder os til at videreudvikle, siger Lars Jørgensen.
To nye med hos mændene Hos mændene er det M21-landstræner Ulrik Kirkely, som har ansvaret for udviklingstruppen. Her bliver der sagt farvel til Mads Lenbroch, Mads Hoxer, Emil Madsen og Oskar Vind. De tre sidstnævnte er rykket op i A-truppen.
– Vi er fra gruppen omkring udviklingstruppen altid glade for at se den udvikling, de unge spillere går igennem. Det gælder både i deres klubber, men også via hjælpen fra vores system i DanskHåndbold. Denne gang er det Mads Hoxer, Emil Madsen og Oskar Vind, der har taget nogle store skridt i deres unge karrierer de seneste sæsoner og derfor nu er en fast del af A-landsholdets bruttotrup, siger Ulrik Kirkely og tilføjer:
– Fløjspilleren Tobias Nielsen og stregspilleren Morten Kaalund bliver de nye ansigter, som vi glæder os til at hjælpe og rådgive sammen med de eksterne eksperter fra Team Danmark. Begge er spillere, vi har holdt godt øje med de seneste sæsoner, hvor de har vist, at de besidder en spændende fremtid, forklarer Ulrik Kirkely.
Udviklingstruppen, kvinder Louise Bak Jensen, Viborg HK Clara Bang, Skanderborg Håndbold Cecilie Bjerre, Ringkøbing Håndbold Nanna Hinnerfeldt, Ringkøbing Håndbold Karen Klokker, Silkeborg Voel Boline Laursen, Skanderborg Håndbold
Formand for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Syddanmark Pernelle Jensen (V) ser sundhedsreformen som en naturlig fortsættelse af det arbejde, man allerede har igangsat i Region Syddanmark. Der er stadig stor forskel på lægedækningen i regionen, ligesom en række andre områder kræver et stort fokus på de kommende år.
– Nu har vi jo i regionen haft et fokus på de nære sundhedstilbud igennem mange år. Det er også derfor, vi har sundhedshuset så mange steder i regionen, som vi har. Vi har også et sundhedshus her i Fredericia, som er meget velfungerende, som har været her i mange år, fortæller Pernelle Jensen og understreger, at det er netop den vej, som sundhedsreformen fremadrettet skal følge.
Reformen sætter nemlig fokus på, at flere sundhedstilbud skal ud til borgerne, tættere på der, hvor de bor. Pernelle Jensen er glad for reformens fokus, da det stemmer overens med den retning, hun og hendes kolleger allerede har arbejdet i. Reformen sigter mod at flytte flere sundhedstilbud ud til borgerne, hvilket betyder, at almindelig praksis får en større rolle, mens sygehusene får en mindre.
– Sygehusene har en lidt mindre rolle. Der, hvor sygehusene er nævnt, er det jo mere for, at de skal lette almindelig praksis, forklarer Jensen og peger på, at dette vil give borgerne nemmere adgang til deres sundhedstilbud. Hun understreger, at der er borgere i regionen, som har langt til et sygehus, og derfor er det en stor fordel for dem, at de kan få tilbudt behandling tættere på deres hjem.
– Så at kunne komme op på et sundhedshus i stedet for, er rigtig godt for den enkelte. Jeg tror også, at det er godt for den enkelte borger, at det kommer ud nært, fordi så er der nemmere adgang til ens sundhedstilbud.
I reformen er der også blevet lagt vægt på demensudredning, som Pernelle Jensen ser som et positivt skridt. Hun forklarer, at vi i dag ser flere ældre med demens, og at der er lange ventelister til demensudredning.
– Der kommer flere og flere ældre med demens, og der er lange ventelister på demensudredning, siger hun og påpeger, at det er en af de ting, som sundhedsreformen forsøger at adressere. Reformen lægger op til, at demensudredning kan foregå tættere på borgerens hjem, og at opgaver som disse kan udføres i almen praksis.
– Det tror jeg kommer til at betyde, at ventetiderne på demensudredning bliver lavere. Det er det, der er behov for.
Pernelle Jensen erkender, at der er nogle udfordringer ved den måde, sundhedsrådene i fremtiden vil blive organiseret. Hun udtrykker bekymring for, at de fire sundhedsråd i Region Syddanmark kan ende med at skabe forskellige løsninger, hvilket kan føre til uensartede tilbud i regionen.
– Det er en af udfordringerne ved det at have fire sundhedsråd, fordi udfordringerne i de lokale områder, vi har, er jo vidt forskellige, siger Jensen og nævner, at lægedækningen er forskellig i forskellige dele af regionen. I Trekantområdet har vi en fin lægedækning, det har de jo også på Fyn. Men hvis man går ned i Sønderjylland, så kniber det med at få almindeligt praktiserende læger, forklarer hun og påpeger, at det er vigtigt, at sundhedsrådene ikke lukker sig om sig selv, men fortsætter med at samarbejde på tværs af regionen.
– Der skal vi jo passe på, at sundhedsrådene ikke lukker sig om sig selv, men at man også, som man gør i dag, er villige til at flytte nogle hoveduddannelsestillinger fra den ene del af regionen til den anden del af regionen, for at sikre, at der er en god dækning af den almindeligt praktiserende læge også i Sønderjylland.
Pernelle Jensen er også bekymret for, at sundhedsreformen, der lægger op til at flytte flere opgaver ud til de nære sundhedstilbud, kan føre til økonomisk pres på sygehusene.
– Jeg er lidt bekymret for økonomien i det, siger Jensen. Hun understreger, at det er vigtigt, at de nære sundhedstilbud ikke bare bliver en byrde for sygehusene, men reelt aflaster dem. De ting, der bliver flyttet ud, skal jo aflaste sygehuset, siger hun og påpeger, at det er nødvendigt at sikre, at sundhedsreformens økonomiske incitamenter ikke resulterer i øget pres på sygehusene. Vi skal jo være helt sikre på, at det så også aflaster. Sygehusene, fordi ellers så bliver sundhedsøkonomien på sygehuset endnu mere presset, forklarer hun og understreger, at de positive tiltag i sundhedsreformen også skal afbalanceres med en opmærksomhed på sygehusenes økonomi.
– Vi skal bare ikke glemme, at vi også har brug for en økonomi på sygehusene, siger hun og påpeger, at det politiske arbejde fremadrettet skal fokusere på at sikre en god balance mellem de nære sundhedstilbud og sygehusenes økonomi. Jeg synes, det er enormt positivt, at vi kigger på nær sundhed, siger Pernelle Jensen og fortæller, at udviklingen af sundhedshuse og lokale sundhedstilbud er et skridt i den rigtige retning.
HK Privat Sydjylland har fået en ny bestyrelse efter en generalforsamling præget af kampvalg og optimisme. Efter flere år med tilbagegang oplever fagforeningen nu for første gang i årevis medlemsfremgang.
Fremgang på medlemssiden
Generalforsamlingen, der blev afholdt den 13. marts, samlede omkring 80 medlemmer, som deltog i valget til bestyrelsen. Formand Dan Kirkel kunne i sin beretning præsentere positive tal for 2024, hvor HK Privat Sydjylland fik 40 flere medlemmer sammenlignet med året før.
– Vi er blevet 40 flere medlemmer end året før. Det kan måske lyde beskedent, men som de fleste andre overenskomstbærende fagforeninger har vi oplevet en længere periode med tilbagegang. Nu ser vi for første gang i årevis fremgang, og tallene for 2025 viser, at den fortsætter. Det glæder mig usigeligt, sagde han.
Han pegede på en målrettet organiseringsindsats samt en ny kontingentmodel som væsentlige faktorer bag udviklingen.
Kampvalg til bestyrelsen
Generalforsamlingen bød på kampvalg om de fem ledige bestyrelsesposter. René Thiemer, Rikke Vognsen og Tine Michelle Altschuler blev genvalgt, mens Jens Jacobsen og Claus Nielsen blev valgt som nye medlemmer. Som suppleanter blev Ib Nielsen og Jens Jensen valgt.
De afgående bestyrelsesmedlemmer blev takket for deres indsats, inden generalforsamlingen blev rundet af.
HK Privat Sydjylland vil nu fortsætte arbejdet for at fastholde og udbygge medlemstilvæksten, mens den nye bestyrelse skal tage fat på de kommende års udfordringer og muligheder.
Norwegian udvider sin tilstedeværelse i Billund Lufthavn og åbner en helt ny helårs rute til London Gatwick den 30. juni. Selskabet indsætter samtidig flere flyvninger til Alicante, som også fortsætter ind i vinterhalvåret, ligesom der indsættes ekstra flyvninger på Malaga-ruten om vinteren.
– Norwegian og Billund Lufthavn har gennem mange år været tætte samarbejdspartnere, og vi har længe anset lufthavnen for at have stort vækstpotentiale for os. Med Ryanairs exit ser vi nu en unik mulighed for at styrke vores tilstedeværelse i Billund Lufthavn og Vestdanmark. Den nye rute til London Gatwick er første skridt, og vi kigger løbende på muligheden for at udvide vores tilbud fra Billund yderligere, siger Sara Neergaard, chef for kommunikation og public affairs i Norwegian Danmark.
Norwegian indsætter også allerede denne sommer flere flyvninger mellem Billund og én af danskernes absolutte favoritdestinationer, Alicante i Sydspanien. Samtidig forlænges ruterne til både Alicante og Malaga ind i vinterprogrammet, så vestdanskerne nu kan flyve direkte til sydspanske himmelstrøg året rundt.
– Vi er glade for, at vi med kort varsel kan imødekomme den store efterspørgsel, vestdanskerne har på storbyfavoritten London og sydspanske destinationer – og forhåbentligt kan vi være med til at redde nogle af de sommer- og efterårsferieplaner, der blev påvirket tidligere på året, siger Sara Neergaard.
Og i Billund deler man begejstringen:
– Det betyder rigtig meget, at Norwegian nu styrker sin tilstedeværelse markant hos os – ikke blot for vestdanskerne, men også for de mange udenlandske rejsende, der kommer den anden vej. Vi har et godt samarbejde med Norwegian og sætter stor pris på deres engagement i at skabe gode flyforbindelser mellem Danmark og verden omkring os, siger Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn.
London er en vigtig rute for både turisme og erhvervsliv
London har i mange år været danskernes absolutte favorit, når det gælder storbyferie, men ruten har også stor betydning for forretningsrejsende – både den ene og den anden vej. Vestdanmark huser mange store, internationale virksomheder, og der er derfor stor efterspørgsel på en stabil og konkurrencedygtig rute mellem Billund, som har en unik placering som gateway til det jyske erhvervsliv, og den britiske hovedstad.
Samtidig har briterne gennem årene også vist stor interesse for Vestdanmark, hvor både enestående naturoplevelser, dansk hygge og ikke mindst Legoland tiltrækker turister fra Storbritannien.
– Vi er meget glade for at kunne byde velkommen til Norwegians nye, direkte helårsrute, der forbinder London Gatwick med Billund. Ruten tilbyder en helt afgørende tilgængelighed for både forretnings- og ferierejsende og bidrager til London Gatwicks imponerende netværk på tværs af Europa og videre ud i verden, siger Jennifer Newman, Airlines Relations Manager i London Gatwick.
Nyheder fra Billund: • Til London Gatwick: Ny helårsrute. 6 ugentlige afgange i sommerferieperioden. • Til Alicante: Fra sommerrute til helårsrute. Fra 1 til 2 ugentlige afgange i sommerferieperioden og fra 0 til 2 ugentlige afgange i vinterperioden. • Til Malaga: Helårsrute. Fortsat 3 ugentlige afgange i sommer- og efterårsperioden. Fra 1 til 3 ugentlige afgange i vinterperioden.
Et trekløver af dansk herrehåndbolds mest betydningsfulde skikkelser skal fejres i forbindelse med landskampen mod Frankrig.
De 5.000 håndboldfans der har fået billetter til den fuldstændig udsolgte EHF EURO Cup-kamp mod Frankrig i Kolding, kan godt begynde at varme håndfladerne op.
For ikke alene spiller Henrik Møllgaard sin sidste landskamp – nummer 230 i karrieren. Mikkel Hansen og Niklas Landin kommer også til kampen, hvor de alle tre skal hyldes for deres uovertrufne præstationer i rødt og hvidt gennem de seneste næsten 20 år.
Mikkel Hansen er som den eneste, sammen med Nikola Karabatic, kåret til verdens bedste mandlige håndboldspiller tre gange. Samtidig er Niklas Landin den eneste målmand til at vinde den prestigefyldte pris to gange i karrieren. Mens Henrik Møllgaard har været en klippe i forsvaret på vejen mod de fire verdensmesterskaber og to OL-triumfer.
– Det er tre af de største spillere i dansk herrehåndbolds historie. Så de fortjener i den grad en hyldest for de mange oplevelser, de har givet os alle sammen og for den måde, de har været fornemme ambassadører for håndbolden og for Danmark ude i den store verden, siger DanskHåndbolds sportschef, Morten Henriksen.
Alle tre spillere er i top ti for flest landskampe for Danmark. Niklas Landin har tredje flest med 283 optrædener lige foran Mikkel Hansens 276, mens Henrik Møllgaard med sine 229 landskampe er nummer ti på ranglisten.
Selvom opgøret på lørdag blev udsolgt på bare seks timer, er det muligt at følge kampen på TV 2. Der fløjtes op klokken 16.00.
Med 100 dage til det første Copenhagen Sprint den 21. og 22. juni 2025 løfter den nationale partnerkreds bag løbet nu sløret for den endelige rute og de ni gennemkørselskommuner, der bliver del af ruten og cykeleventen.
Starten går i Roskilde, og cykelrytterne vil cykle igennem ni kommuner i Nordsjælland, inden de rammer København, hvor afslutningen foregår. Ruten vil strække sig gennem Frederikssund, Egedal, Hillerød, Fredensborg, Allerød, Furesø, Ballerup, Rødovre og Frederiksberg, og der er lagt op til en spektakulær folkefest langs ruten.
I anledning af den kommende begivenhed har København sammen med en række kommuner og samarbejdspartnere udviklet et City Dressing Toolkit. Formålet er at invitere lokale erhvervsdrivende, organisationer og museer til at deltage i festlighederne og bidrage til at skabe en farverig og engagerende atmosfære langs ruten. Det er også muligt for borgerne at få fat i toolkit’et og bruge det som en hjælp til at skabe liv og engagement i området.
Med kun 100 dage til start har flere centrale politikere og ledende figurer udtrykt deres begejstring og støtte til løbet. Overborgmester Lars Weiss er klar til at skabe en cykelfest for alle:
– I dag er der 100 dage til, at Danmarks nye store cykelklassiker, Copenhagen Sprint, løber af stablen for første gang! Den endelige rute er nu på plads med ni gennemkørselskommuner. Jeg glæder mig til, at vi sammen skaber en folkefest langs ruten med masser af cykelaktiviteter for børn, voksne og de mange cykelelskende danskere, siger han.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt understreger, at Danmark er et cykelland i verdensklasse:
– Danmark er et cykelland i verdensklasse. Og nu er der kun 100 dage til, at København – sammen med Roskilde, Frederikssund, Egedal, Hillerød, Fredensborg, Allerød, Furesø, Ballerup, Rødovre og Frederiksberg – vil vise verden, at Danmark er garant for at skabe et cykelløb og en folkefest af højeste kaliber.
Erhvervsminister Morten Bødskov påpeger også den store værdi for det danske erhvervsliv:
– Cykling og Danmark går hånd i hånd. Nu nærmer slutspurten sig, inden vi endnu engang afholder en stor sportsbegivenhed på dansk jord. Det er en unik mulighed for at vise vores skønne land frem, samtidig med at det lokale erhvervsliv langs ruten kan høste frugterne af et stort event. Det skal vi være glade og stolte over, siger han.
Forhåbningerne er høje, og den danske cykelscene er klar til at tage imod nogle af de bedste cykelryttere fra hele verden. For Formand i Danmarks Cykle Union, Morten Anderson, er Copenhagen Sprint mere end bare et cykelløb. Det handler om at samle hele cykelfællesskabet:
– Med kun 100 dage til Copenhagen Sprint begynder sommerfuglene for alvor at melde sig, og vi glæder os til at byde nogle af verdens bedste cykelryttere velkommen til en af verdens mest cykelbegejstrede nationer. Endnu vigtigere ser vi frem til at fejre dansk cykelsport og samle hele cykelfællesskabet om Danmarks nye World Tour-løb, siger han
Viktor Axelsen har taget en beslutning om at tage en længere pause fra badminton efter sin tidlige exit fra All England-turneringen, hvor han blev besejret af Lin Chun-Yi i første runde.
Efter nederlaget, der kom som en skuffelse for den danske verdensstjerne, åbnede Axelsen op om sin fysiske tilstand og sin beslutning om en pause.
– Jeg tror, at det er ved at være tid til, at jeg skal prøve at tage en pause, sagde Axelsen til TV 2 SPORT efter kampen. Han har været åben om sine fysiske udfordringer på banen, og denne gang var han klar til at tage et skridt tilbage for at fokusere på restitution.
Axelsen har ikke været i topform i de seneste kampe, og det var tydeligt, at han ikke havde den bedste fornemmelse, inden han gik på banen.
– Jeg havde ikke lige den bedste fornemmelse. Jeg tror, at der går lidt tid, før jeg er tilbage på banen, indrømmede han.
Efter nederlaget erkendte han, at kroppen ikke kunne fortsætte på samme niveau, og han har besluttet at tage en længere pause for at komme sig.
– Jeg gider ikke stå og tude og komme med undskyldninger. Jeg ved bare, at min krop har brug for en lille pause, sagde Axelsen.
Axelsen afsluttede med at give et hint om, at hans pause ikke vil være kort.
– Ja, det ved jeg ikke endnu. Det er i hvert fald mere end et par uger, afsluttede han.
120.000 syddanskere har talt. En ny undersøgelse viser høj tilfredshed med Region Syddanmarks sygehuse – særligt blandt akut indlagte og akut ambulante patienter. Tallene placerer regionen blandt de bedste i landet.
Syddanske patienter giver topkarakter
Hvert år passerer tusindvis af patienter gennem de syddanske sygehuse, uanset om det skyldes alvorlig sygdom, et brækket ben eller en akut operation. Ifølge den seneste undersøgelse af patientoplevelser er det langt de fleste, der går derfra med en positiv oplevelse.
Undersøgelsen, hvor knap 120.000 syddanske patienter har deltaget, viser, at Region Syddanmark ligger på eller over landsgennemsnittet på alle områder. Særligt de akut indlagte og akut ambulante patienter fremhæver kvaliteten i deres behandling.
91 procent oplever venligt personale
Region Syddanmark ligger helt i top blandt landets fem regioner, når det gælder tilfredsheden hos akutte patienter. Hele 91 procent af både akut indlagte og akut ambulante patienter svarer, at personalet i høj eller meget høj grad er venligt og imødekommende.
Det vækker glæde hos formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Mette With Hagensen (S).
– Vi arbejder målrettet med at skabe de bedste rammer for vores medarbejdere til gavn for patienterne. Derfor er jeg også meget glad for, at medarbejderne på sygehusene får den anerkendelse, de fortjener. Det er om nogen dem, der skal have det skulderklap, som resultaterne viser. De sender gang på gang tilfredse patienter ud ad døren. Det afspejler sig heldigvis også i tallene, udtaler hun i en pressemeddelelse i forbindelse med undersøgelsens offentliggørelse.
Plads til forbedringer
Selvom de akutte patienter er tilfredse, understreger Mette With Hagensen, at arbejdet med at forbedre patientoplevelsen fortsætter.
– Selvfølgelig kan vi altid forbedre os. Jeg ved, at medarbejderne på sygehusene gør alt, hvad de kan, for at gøre oplevelserne endnu bedre. Derfor tager vi naturligvis de værdifulde input fra patienterne til efterretning og overvejer sammen med medarbejderne, hvor vi skal sætte ind med tiltag og hvordan.
Som noget nyt i år er radiologi og det præhospitale område også blevet målt. Her viser undersøgelsen, at tilfredsheden er høj: 94 procent af patienter, der har været igennem en røntgen- eller scanningsundersøgelse, er tilfredse. På det præhospitale område – altså hjælpen før ankomst til sygehuset – er tilfredsheden endnu højere med 95 procent. Begge områder ligger over landsgennemsnittet.
Psykiatrien på niveau med resten af landet
Også i psykiatrien viser undersøgelsen overordnet positive resultater. Patientgruppen ’ambulante voksne i psykiatrien’ ligger på landsgennemsnittet for tilfredshed, og det samme gælder for indlagte voksne patienter.
Det glæder formanden for regionens psykiatri- og socialudvalg, Mette Bossen Linnet (V):
– Psykiatrien er udfordret og presset på rekruttering af personale, stigende mistrivsel i samfundet og mange henvisninger. Derfor er jeg glad for, at voksne patienter møder en psykiatri, som gør alt, hvad de kan, og at patienterne også mærker det. Det vidner om en professionalisme fra vores ansatte. Det fortjener de ros for.
Hun understreger dog, at der stadig er behov for udvikling.
– Selvom vi ligger fint på flere områder, betyder det ikke, at der ikke er plads til forbedringer. Det arbejde fortsætter.
Børne- og ungepsykiatrien vurderes ikke fuldt ud
Undersøgelsen inkluderer også patienter i børne- og ungepsykiatrien. Her var tilfredsheden blandt ambulante patienter på niveau med landsgennemsnittet. Dog var antallet af svar fra indlagte patienter for lavt til, at resultaterne kan sammenlignes med resten af landet eller vise en udvikling fra sidste år.